Γράμμα αναγνώστριας

Δημοσιοποιούμε γράμμα αναγνώστριας της ιστοσελίδας μας σχετικά με το Δημοψήφισμα:


Ζητούμενο δεν είναι αν μένουμε Ευρώπη, Ζητούμενο είναι αν μένουμε Ελλάδα..
Τι πραγματικά συνεπάγεται το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τι πραγματικά συνεπάγεται το ΟΧΙ;
Λέγοντας ΝΑΙ, παρατείνουμε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και ανοίγει ξανά η δίοδος της χρηματοδότησης. Το ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτάται πάντα από την επάρκεια υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών, που μετά την επικράτηση του ΝΑΙ, θα είναι πλέον συμφωνία και όχι πρόταση.
Με αυτόν τον τρόπο η Χώρα θα καλείται συνεχώς να ζει σε ένα καθεστώς εξάρτησης από την ξένη χρηματοδότηση και εν πολλοίς να συμμορφώνεται με κάθε νέα μέτρα που οι θεσμοί θα επιβάλλουν, προκειμένου να εκταμιεύονται τα αντίστοιχα ποσά. Κοινώς, ότι έχουμε ζήσει τα τελευταία 6 χρόνια. Πλήθος μέτρων έχουν αναληφθεί και η οικονομία έχει καταρρεύσει. Τα μέτρα της πρότασης δε διαφέρουν και πολύ από τα μέτρα των 6 αυτών χρόνων (ο ΦΠΑ έχει αλλάξει πολλούς συντελεστές, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά έχουν επίσης μπει σε ρυθμίσεις και παλαιότερα κοκ), οπότε εύλογο το ερώτημα, αν τα προτεινόμενα των θεσμών μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την παρατεταμένη ύφεση ή τελικά θα οδηγήσουν την οικονομία εκτός ευρωζώνης μεσο-μακροπρόθεσμα..
Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος, όταν δίνεις σε εξωτερικούς θεσμούς την αρμοδιότητα να ρυθμίζουν θέματα εθνικής σημασίας να προσθέτουν στη λίστα των μέτρων και επιπλέον μέτρα, τα οποία δεν τα «είχες προσέξει» στην αρχική συμφωνία..
Λέγοντας ΟΧΙ, θεωρητικά/υποθετικά/μιντιακά απειλείται η παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη. Θα αναγκαστεί να εκδώσει δικό της νόμισμα, να επανεκκινήσει την παραγωγική της βάση, να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της αλλαγής από ένα νόμισμα ισχυρό σε ένα ασθενές κοκ..
Αυτά όμως είναι υποθετικά, ενώ τα παραπάνω είναι πραγματικά και βιωμένα από όλους μας..αλλά έστω ότι γίνουν και αυτά πραγματικά, η Χώρα πάλι θα πάρει μέτρα, αλλά αυτή τη φορά δικά της! Και κακά τα ψέματα τα του οίκου μας τα ξέρουμε πολύ καλύτερα..
Τα μέτρα των θεσμών απέτυχαν γιατί δε στόχευαν στους σωστούς αποδέκτες, καθώς εν μέσω κρίσης εξακολουθούσε και εξακολουθεί να υπάρχει το λάδωμα, η λαμογιά και το βόλεμα. Αυτά θα υπάρχουν και με το ΝΑΙ και με το ΟΧΙ..
Λέγοντας ΟΧΙ, προφανώς και διατηρείται η όποια αξιοπρέπειά μας και λέγοντας ΝΑΙ προφανώς εκχωρούμε οικιοθελώς εθνική κυριαρχία..στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να κάνει ότι καταλαβαίνει..
Αυτή είναι άλλωστε και η σπουδαιότητα του δημοψηφίσματος. Ο κόσμος παίρνει ο ίδιος την απόφαση της αυτοδιάθεσης του. Κάποιοι ωστόσο μίλησαν για εκβιασμό ενόψει του μικρού χρονικού διαστήματος που τους δόθηκε να ασχοληθούν. Μα ένας πολίτης που ζει 6 χρόνια σε καθεστώς τέτοιας κρίσης, έπρεπε να έχει ασχοληθεί λίγο περισσότερο, να ξέρει τι θέλει και να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να το υποστηρίξει. Γιατί όσοι το έκαναν είδαν το δημοψήφισμα σαν ευκαιρία. Στοχαστικά μιλώντας, είναι οξύμωρο στη χώρα που γέννησε τη συμμετοχική δημοκρατία, όχι μόνο να μην έχουμε εκπαιδευτεί να την επιζητάμε και να τη διεκδικούμε, αλλά και να γκρινιάζουμε και να νιώθουμε ότι απειλούμαστε όταν μας δίνουν τη δυνατότητα να την ασκήσουμε.
Είμαι από εκείνες που περιμένω διακαώς ένα επιχείρημα υπέρ του ΝΑΙ που να υποστηρίζει τη Χώρα μου και όχι τον φόβο. Είναι παρανοϊκό 4 χρόνια πριν να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα κατά του μνημονίου οι ίδιοι άνθρωποι που εχτές διαδήλωναν υπέρ των μέτρων, υπέρ της Ευρώπης.
Αλήθεια, υπέρ της Ελλάδας μας ποιος και πότε θα διαδηλώσει.. γιατί σε 5-10 χρόνια από τώρα ας μην γκρινιάξει κανείς ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία ή ότι δεν ήξερε. Η δημοκρατία θέλει πολίτες ενημερωμένους, άγρυπνους και έτοιμους για δράση, αλλά πρωτίστως χρειάζεται κυρίαρχο κράτος για να εφαρμοστεί..
Μ.Β.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s