ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΑΡ.ΜΟΣ. – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία, σε τούτη την ιστορική στιγμή που περνάει ο τόπος μας, βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα: Είτε το κεφάλαιο θα ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος μας, διαπράττοντας το μεγάλο αυτό κοινωνικό έγκλημα, ισοπεδώνοντας οριστικά ότι κατάφερε να κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες του εργατικού κινήματος όλες αυτές τις δεκαετίες, είτε εμείς θα χαράξουμε από κοινού το μονοπάτι του νικηφόρου αγώνα, της παρατεταμένης σύγκρουσης και ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Έτσι λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, η Αριστερά πρέπει να σηκώσει το γάντι της σκληρής αναμέτρησης, να κινητοποιηθεί και να εμπνεύσει, να πείσει και να ενισχύσει την οργάνωση και τους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων. Να πάρει διαζύγιο από τις αυταπάτες για «ρεαλιστική» ή φιλολαϊκή διαχείριση της λιτότητας, για διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους όρκους πίστης στην ΕΕ και στο Ευρώ. Να μη μπει στις λογικές της συνεργασίας με τα αποφόρια του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Να γυρίσει την πλάτη στον αδιέξοδο δρόμο της ιδεολογικής «καθαρότητας» που αρνείται την παραμικρή κοινή δράση. Οφείλει εν τέλει να διατυπώσει μια πρόταση με τους αναγκαίους στόχους, ώστε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να ορίζουμε το παρόν και το μέλλον μας.

Διανύουμε μια 5ετία μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών, που επέβαλλαν καθεστώς επιτροπείας και στους δήμους και μια 4ετία εφαρμογής του Καλλικράτη με ιδιαίτερα σκληρό και ανελαστικό οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο. Ο ρόλος των δήμων βαθαίνει, αποκτούν πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία υπέρβασης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος και του ίδιου του δημόσιου. Οι δήμοι παρά τις εξαγγελίες, συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με μειωμένους κεντρικούς πόρους και να σπρώχνονται σε μεγαλύτερη φοροληστεία και ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες, μπροστά στη χρεοκοπία τους.

Η Ε.Ε. μέσα από τα ΕΣΠΑ, ελέγχει τον προσανατολισμό της πολιτικής τους, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε βάρος έργων υποδομών και των κοινωνικών αναγκών. Η κατεύθυνση είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες να συρρικνωθούν, να ιδιωτικοποιηθούν ή να παρέχονται με αντικατάσταση τους από εθελοντισμό, ΚΟΙΝΣΕΠ και χορηγίες. Ταυτόχρονα εξελίσσονται αναδιαρθρώσεις με ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και εμπορευματοποίηση όλων των δημόσιων εκτάσεων και των παραλιών και στην Αττική μέσα από την ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), Η διαχείριση των απορριμμάτων, η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών (προς όφελος του κεφαλαίου), η επέκταση των επισφαλών σχέσεων εργασίας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του σύγχρονου Δήμου σύμφωνα με τις προσταγές της ΕΕ.

Για εμάς λοιπόν είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός αμεσοδημοκρατικού, μαχητικού, ανεξάρτητου, αριστερού σχήματος παρέμβασης σαν αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στo Μοσχάτο που θα μάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ενός σχήματος που θα παλεύει για:

  • να συμβάλλει στη λαϊκή αυτοοργάνωση και σε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην κρίση και τα μνημόνια, ενάντια στην εξαφάνιση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, καθαριότητα κλπ), ενάντια στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και σε κάθε είδους οικονομική βία (δημοτικά τέλη, χαράτσια, εφορίες, φόροι, τοκογλυφικά δάνεια, πλειστηριασμοί – κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος και νερού, μαυραγοριτισμός – ενεχυροδανειστήρια κλπ.), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και φυσικού πλούτου.
  • να συμβάλλει στην οργάνωση του κινήματος των ανέργων κατά τόπους ως ειδικό και αναγκαίο βραχίονα του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση των τοπικών εργατικών αγώνων και στην οργάνωση του κόσμου της εργασίας, για νικηφόρους αγώνες σε ρήξη με τον υποταγμένο και ηττημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Ενάντια στις απολύσεις και τις ελαστικές σχέσεις μισο-εργασίας, στο χώρο του τοπικού κράτους (διαθεσιμότητες, εφεδρεία, κοινωφελή προγράμματα, 5μηνα). Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους-ες, με ανθρώπινα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας.
  • να συμβάλλει στην αντιφασιστική πάλη και την πάλη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, για τις πολιτικές – κοινωνικές ελευθερίες της εποχής μας και τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • να παλέψουμε, από το δικό μας μετερίζι, για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών τους νόμων, την ανατροπή της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ και αποδέσμευση από την ΕΕ.
  • να συμβάλλει σε μία άλλη αυτοδιοίκηση, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Στόχος μας η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος μέσω ΤΑΙΠΕΔ, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της δημόσιας δωρεάν υγείας και παιδείας. Να δώσουμε τη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας του Μοσχάτου σε παιδεία, υγεία, αθλητισμό, πρόνοια, περιβάλλον, παραλία, ελεύθερους χώρους, κλπ.
  • να εμπλακεί – εν τέλει – με όλες τις γνήσιες μορφές που λαμβάνει η κοινωνική δυναμική, συμβάλλοντας όμως στη μάχιμη έκφρασή τους. Τοποθετούμαστε ενάντια στην λογική της συνδιαχείρισης. Η παρέμβασή μας αφορά κυρίως στη συμμετοχή σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα και τους αγώνες των δημοτών. Δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε μια κλειστή παράταξη που σκοπό θα έχει να αναδείξει παράγοντες – σωτήρες, αλλά μια ανοιχτή συλλογικότητα της αντισυστημικής αριστεράς, με ευρεία συμμετοχή, που να γίνει η πραγματική, αδέσμευτη φωνή της αγωνιζόμενης τοπικής κοινωνίας.

Οι παραπάνω άξονες πάλης για να υλοποιηθούν απαιτούν την άρνηση πληρωμής και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των νόμων των μνημονίων για το τοπικό κράτος και συνολικά, όπως επίσης και την κατάργηση της δανειακής σύμβασης. Απαιτείται η κατάργηση του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητήριου για τους ΟΤΑ. Απαιτείται η απειθαρχία και η ρήξη με τις οδηγίες της EE που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τις υπηρεσίες, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών κ.α., στο πλαίσιο του αγώνα για οριστική αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ.

Εμείς, Μοσχατιώτες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι και μαθητές, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας μάχιμης, ανοιχτής, αμεσοδημοκρατικής, αριστερής συλλογικότητας στο Μοσχάτο. Ανάμεσα σε πολλές προτάσεις αποφασίστηκε να ονομαστεί «ΑΡ.ΜΟΣ. – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ» Ένα όνομα που συμβολίζει την ευρύτερη συμπόρευση αγωνιστών του δήμου με βάση το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, και με στόχο να αποτελέσει ένα ζωντανό, μαχητικό σχήμα που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για έναν μέλλον χωρίς μνημόνια, φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση, φασισμό, κεφάλαιο, ΕΕ και ΔΝΤ. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους  βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που έχετε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, σε όλους εσάς που πιστεύετε ότι όχι απλά «δεν πάει άλλο» αλλά και ότι πρέπει «να πάει αλλιώς».

Μοσχάτο, 8 Ιουνίου 2015

g3061-2-9-9

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s